Av JON WIIK

Dette var naturlig nok det første Ulsteinvik-gutten ble konfrontert med da han møtte det norske pressekorpset noen minutter etter storløpet på Londons olympiastadion. Hva tenkte han om det?

For en gangs skyld nølte den munnrappe 21-åringen litt, før han svarte med et smil:

– Det spørsmålet må jeg innrømme at jeg ikke har øvd inn noe svar på!

Så utdypet han – og viste som vanlig at bakkekontakten var i behold, en meget stor prestasjon til tross:

– Det er viktig å være ydmyk i forhold til finalemulighetene. Det er en stor jobb som må gjøres, og denne finalen er vel en av de mest åpne i hele mesterskapet. Men nå er jeg i hvert fall sikret minst 8. plass i et VM. Det er en ny milepæl for meg, og et hyggelig steg fra semifinalen i OL i fjor. Og jeg synes jeg tok dette steget på en grei og kontrollert måte!

Clement måtte jobbe

Da tok han ikke akkurat hardt i. Med mor og far blant titusener andre ringside, gikk sunnmøringen ut så det gnistret. På de første 250-300 meterne satt alt som det skulle. Riktignok glapp ledelsen i sluttfasen, men på oppløpet var det bare fjorårets olympiamester Karron Clement, som Karsten slo på Bislett i juni, som klarte å presse seg foran.

Han ble klokket inn på 48,35, mens Karsten fikk 48,43 – hans tredje beste tid i år (48,25 på Bislett og 48,37 i U23-EM). Og med 2. plass i heatet var han automatisk finaleklar. Tiden skulle dessuten vise seg å bli den nest beste i alle tre semifinalene.

– Jeg lot da Clement få jobbe litt, bemerket den humørfylte Dimna-gutten.

– Og i finalen frykter jeg alle. Ingen vil spare seg. Alt kan skje.

Avslapning

Nå blir det en meget rolig og avslappende dag på tirsdag og det meste av onsdagen. Da blir igjen trener Leif Olav Alnes god å ha.

– Ja, det blir nok ekstra mye tulling og tøysing i løpet av de to døgnene innen finalen, fastslo Karsten smilende, med adresse til tospannets egen velkjente resept for å løse opp og senke skuldrene.

– Vi skal forberede oss på sedvanlig vis, akkurat slik vi gjør foran alle løp, sa Alnes, som ikke hadde fått studert sin egen video ennå da media kastet seg over ham. Men nordmøringen fastslo nøkternt og uten å fortrekke en mine:

– Tiden tyder på at det må ha vært et godt løp!

Leverte med glans

Karsten Warholms prestasjon var noe den norske VM-troppen virkelig trengte etter en nokså trå start og mye stang-ut i de første dagene av mesterskapet. Amalie Iuel, for eksempel, Warholms treningskamerat, var ett fattig hundredel unna å gå videre til semifinale i samme øvelse like før han skulle i aksjon.

– Det er klart at dette betyr mye for troppen. Karsten leverte med glans, og det er veldig kjekt å ha en utøver av hans kaliber i troppen. Jeg er mektig imponert, sa sportssjef Håvard Tjørhom til Regionavisa i pressesonen.

På spørsmål om hva forbundet nå gjør for å bistå Karsten i finaleforberedelsene, svarte han leende:

– Vi har jo Leif Olav her, det er det viktigste. Så skal alle vi andre bakke dem så godt vi kan.

Mer i vente

Friidrettspresident Ketil Tømmernes mener dette bare var begynnelsen på en rekke gode norske prestasjoner de neste dagene.

– Karsten er i knallform, men det kommer flere som har formen inne. Vi har noen spennende dager foran oss, var presidentens kommentar til Regionavisa.